Pre-Due Diligence – mitä tulee ottaa huomioon kun harkitset yrityksesi myymistä? (osa 3)


Yrittäjille suunnatuissa keskusteluissa olemme useasti tilanteessa, jossa ratkomme tiedolla ja datalla johtamiseen liittyviä liiketoiminnallisia, juridisia ja teknisiä kysymyksiä ja haasteita.Yksi toistuva puheenaihe on yrityksen arvon muodostuminen mahdollisen tulevan myyntiprosessin näkökulmasta. Koska asia on oleellinen useille, olemme tuotteistaneet kaikkiin oleellisiin kysymyksiin vastaavan Pre–Due Diligence palvelun.  Taloudellisen DD:n osuus on toteutettu yhdessä Moore Idman Oy:n Jussi Savion kanssa.

Miksi Pre-Due Diligence kannattaisi tehdä?

Yrityksen myyntiprosessi voi kestää kauan, eikä onnistumisesta ole varmuutta. Prosessin tehostamiseksi myyjän kannattaa varmistaa valmiutensa tuottaa tarvittavat tiedot usein kaupantekoon kuuluvaa due diligence -prosessia varten. Tämä voidaan tehdä niin sanotulla ”Pre Due Diligence” -selvityksellä. Pre-DD on kustannustehokas työkalu oikein ajoitettuna. Mutta mitä tämä tarkoittaa, ja mitä hyötyjä se tarjoaa myyjälle? 

Kokemuksemme mukaan Pre-DD kannattaa tehdä neljästä näkökulmasta: liiketoiminnallisesta, taloudellisesta, juridisesta sekä teknologia- ja järjestelmien näkökulmasta. Painotus vaihtelee yrityksittäin, mutta kaikki näkökulmat tulee huomioida Pre-DD aikana.

Pre-DD tarkastelun ydinkohdat
Pre-DD tarkastelun ydinkohdat

Jurinen Pre-Due Diligence – Onko arvokas aineeton varallisuus todella yrityksesi? 

Tietokoneohjelmiin, dataan ja muuhun aineettomaan omaisuuteen voi kohdistua monenlaisia oikeuksia. Tekijänoikeus suojaa itsenäisiä ja omaperäisiä luovan työn tuloksia. Lähioikeudet voivat koskea esimerkiksi valokuvia, videoita ja äänitteitä. Tietokantasuojan saa sellainen tietokanta, jonka tekemiseen on panostettu merkittävästi. Etenkin tietokoneohjelmissa voi olla patentoituja keksintöjä. Liikesalaisuuden suoja turvaa tietoja, jotka ovat arvokkaita siksi, että ne eivät ole yleisesti tiedossa ja jotka on myös pyritty pitämään salassa.  Sopimuksilla on voitu siirtää oikeuksia sopimuskumppaneille. Ihmisillä on paljon oikeuksia omiin henkilötietoihinsa tietosuojalainsäädännön (GDPR) perusteella. Uudet EU-säädökset tuovat kokonaan uusia oikeuksia, kuten käyttäjän oikeuden verkkoon liitetyn tuotteen käytöstä syntyvään dataan. Kaikki nämä oikeudet voivat olla eri tahoilla.  

Oletko siis varma, että yritykselläsi on riittävät oikeudet arvokkaaseen aineettomaan varallisuuteensa? Me voimme auttaa sinua käymään läpi tietokoneohjelmasi, datasi ja muun aineettoman varallisuutesi sekä sitä koskevat sopimukset ja arvioida, kuinka kattavasti sitä koskevat oikeudet kuuluvat yrityksellesi ja minkälaisiin toimenpiteisiin kannattaisi ryhtyä tilanteen parantamiseksi. 

Kenelle Pre-Due Diligence -selvitys on hyödyllinen? 

Pre-Due Diligence -selvitys auttaa yhtiöitä, jotka suunnittelevat yrityksen myyntiä ja haluavat parantaa valmiuksiaan varsinaista myyntiprosessia varten. Selvityksen avulla yhtiö on paremmin valmistautunut kaupantekoon. 

Selvityksen keskeiset tavoitteet ovat: 

  • Selvittää yhtiön valmiudet tuottaa due diligence -prosessin todennäköisesti vaatimien tietojen. 
  • Tunnistaa keskeiset riskit, puutteet ja kehityskohteet, jotta edellytykset riskien pienentämiselle ja puutteiden korjaamiselle syntyvät. 

Pre-DD voi olla periaatteiltaan samankaltainen kuin vendor-diligence, joka on myyjän laajempi selvitys. Pre-DD on kuitenkin suppeampi ja yksinkertaisempi, ja sen tarkoitus on luoda näkemys seikoista, joihin kannattaa panostaa ennen myyntiprosessia. Selvityksen hallinnollinen taakka ja kustannukset ovat huomattavasti kevyempiä. 

Haluatko kuulla lisää?  – ota meihin yhteyttä ja katsotaan yhdessä onko Pre-Due Diligence ajankohtainen teidän yrityksellenne.